Europol Hacklendi!

Europol Veri Sızıntısı Olarak İddia Edilen Durumu Açıkladı: “Operasyonel Veri Çalınmadı”

Avrupa Birliği’nin kolluk kuvvetleri ajansı olan Europol, Europol Platform for Experts (EPE) portalında veri sızıntısı gerçekleştiğini doğruladı ve tehdit aktörünün “For Official Use Only (FOUO)” yani Resmi Kullanıma Mahsus belgeler ve gizli veriler içeren belgeleri çaldığını iddia etmesinin ardından soruşturma başlattı.

EPE, kolluk kuvvetleri uzmanlarının “suçla ilgili bilgi, en iyi uygulamalar ve kişisel olmayan verileri paylaşmak” için kullandığı bir çevrimiçi platformdur.

Europol, BleepingComputer’a yaptığı açıklamada, “Europol olayın farkındadır ve durumu değerlendirmektedir. İlk adımlar zaten atıldı. Olay, kapalı bir kullanıcı grubu olan Europol Platform for Experts (EPE) ile ilgilidir.” dedi.

“Bu EPE uygulamasında hiçbir operasyonel bilgi işlenmemektedir. Europol’ün çekirdek sistemleri etkilenmedi ve dolayısıyla Europol’den hiçbir operasyonel veri tehlikeye atılmadı.” açıklaması yapıldı.

BleepingComputer ayrıca, veri ihlalinin ne zaman gerçekleştiğini ve tehdit aktörünün iddia ettiği gibi FOUO ve gizli belgelerin çalınıp çalınmadığını sordu, ancak henüz bir cevap alınamadı.

Politico’nun Mart ayında bildirdiği gibi, Europol’ün İcra Direktörü Catherine De Bolle ve diğer üst düzey yetkililerin basılı personel kayıtları da Eylül 2023’ten önce sızdırılmıştı.

18 Eylül tarihli ve dahili bir mesaj panosu sisteminde paylaşılan bir notta, “06.09.2023 tarihinde Europol Müdürlüğü, birkaç Europol personelinin kişisel kağıt dosyalarının kaybolduğu konusunda bilgilendirildi.” ifadeleri yer aldı.

“Europol’ün kolluk kuvveti otoritesi olarak personel üyelerinin kişisel dosyalarının kaybolması ciddi bir güvenlik ve kişisel veri ihlali olayı teşkil etmektedir.” denildi.

Yayınlandığı sırada EPE web sitesi kullanılamıyordu ve bir mesajda hizmet bakımda olduğu için kullanılamadığı belirtildi.

Veri ihlali iddialarının arkasındaki tehdit aktörü olan IntelBroker, dosyaları FOUO olarak tanımlıyor ve gizli veriler içeriyor.

Tehdit aktörü, çalındığı iddia edilen verilerin ittifak çalışanları hakkında bilgiler, FOUO kaynak kodu, PDF’ler ve keşif ve yönergeler için belgeler içerdiğini söylüyor.

Ayrıca, dünyanın dört bir yanından 6.000’den fazla yetkili siber suç uzmanına ev sahipliği yapan ve EPE portalındaki topluluklardan biri olan EC3 SPACE’e (Güvenli Platform Yetkili Siber Suç Uzmanları İçin) erişim sağladıklarını iddia ediyorlar. Bunlar:

  • AB Üye Devletlerinin yetkili makamlarından ve AB dışı ülkelerden kolluk kuvvetleri
  • Adli makamlar, akademik kurumlar, özel şirketler, hükümet dışı ve uluslararası kuruluşlar
  • Europol personeli

IntelBroker ayrıca, AB üye devletleri, Birleşik Krallık, Eurojust ile işbirliği anlaşması olan ülkeler ve Avrupa Kamu Savcılığı (EPPO) dahil olmak üzere 47 ülkeden adli ve kolluk kuvvetleri tarafından kullanılan SIRIUS platformunu hacklediğini iddia ediyor.

SIRIUS, cezai soruşturmalar ve işlemler çerçevesinde sınır ötesi elektronik delillere erişmek için kullanılır.

IntelBroker, EPE’nin çevrimiçi kullanıcı arayüzünün ekran görüntülerini sızdırmanın yanı sıra, iddia edilen 9.128 kayıt içeren bir EC3 SPACE veritabanının küçük bir örneğini de sızdırdı. Örnek, EC3 SPACE topluluğuna erişimi olan kolluk kuvvetleri ajanları ve siber suç uzmanlarının kişisel bilgilerine benziyor.

Tehdit aktörü, bir hacker forumunda Cuma günü yaptığı paylaşımda, “FİYAT: Teklif gönderin. SADECE XMR [Monero kripto para birimi]. Bir temas noktası için forumlarda bana mesaj gönderin. Ödeme gücü kanıtı gereklidir. Sadece itibarlı üyelere satıyorum.” dedi.

Gizli Bilgiler Tehlikede mi?

Avrupa Birliği’nin kolluk kuvvetleri ajansı olan Europol’ün Europol Platform for Experts (EPE) portalında veri sızıntısı olduğu iddiaları, siber güvenlik dünyasında endişelere yol açtı. Tehdit aktörünün iddialarına göre, sızdırılan bilgiler arasında “For Official Use Only” (FOUO) yani Resmi Kullanıma Mahsus belgeler ve gizli veriler de yer alıyor.

Sızıntının Boyutu ve Etkileri:

  • Sızıntının ne zaman gerçekleştiği tam olarak bilinmiyor.
  • Tehdit aktörü IntelBroker, EPE’nin kapalı bir kullanıcı grubuna ait olduğunu ve sızdırılan verilerin ittifak çalışanları, FOUO kaynak kodu, keşif ve yönergeler için belgeler ile EC3 SPACE (Güvenli Platform Yetkili Siber Suç Uzmanları İçin) platformuna ait verileri içerdiğini iddia ediyor.
  • EC3 SPACE platformu, dünyanın dört bir yanından 6.000’den fazla yetkili siber suç uzmanına ev sahipliği yapıyor.
  • Ayrıca, SIRIUS platformunun da (47 ülkeden adli ve kolluk kuvvetleri tarafından kullanılıyor) tehlikeye atıldığı ve sızdırılan bilgiler arasında bu platformdan da veriler olduğu iddiaları mevcut.
  • Sızdırılan verilerin içeriği ve kapsamı şu anda tam olarak bilinmiyor.

Europol’ün Tepkisi:

Europol, sızıntıyı doğruladı ve durumu değerlendirdiklerini açıkladı. İlk adımların atıldığını ve sızıntının EPE’nin kapalı bir kullanıcı grubu ile sınırlı olduğunu vurguladılar.

Ancak, sızdırılan verilerin içeriği veya operasyonel verilerin etkilenip etkilenmediği ile ilgili net bir açıklama yapılmadı. Bu durum, sızıntının boyutunun ve potansiyel etkilerinin tam olarak anlaşılamamasına yol açıyor.

Siber Güvenlik Endişeleri:

Bu veri sızıntısı, siber güvenlik açısından ciddi endişelere yol açıyor. Sızdırılan verilerin içeriği ve kapsamı netleşmese de, FOUO belgeler ve gizli bilgilerin tehlikeye atılması, Avrupa’daki siber güvenliği ve ulusal güvenliği önemli ölçüde tehdit ediyor.

Sızdırılan verilerin istismar edilmesi, siber saldırılarda artışa, hassas bilgilerin açığa çıkmasına ve hatta uluslararası ilişkilerin bozulmasına yol açabilir.

Kaynak

Yorum Yazın..

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×