İzmir’de Merkezi Ezan Sistemi Nasıl Hacklendi?

  • Anasayfa
  • Blog
  • İzmir’de Merkezi Ezan Sistemi Nasıl Hacklendi?
SDR_Main

Merkezi ezan ses sistemi nedir nasıl çalışır?

Kablosuz olarak ezan vaaz yayınlarını uzak bölgelere aktarmak için kullanılan merkezi ezan sistemi, ezan vaaz vericisi, mikrofonlar, ezan vaaz alıcısı, hoparlörler, anten ve kablolardan oluşur. Ezan vaaz alıcıları cami içlerinde kullanılan cami içi ezan vaaz alıcısı şeklinde olabildiği gibi minarelerde ya da direklerde kullanılabilen direk tipi ezan vaaz alıcıları da vardır. Buraya kadar her hangi bir sorun yok. Bu tarz sistemler doğası gereği VHF (30-300Mhz) ve UHF (300Mhz-3Ghz) olarak iki farklı frekansta çalışırlar. Kullanım alanı ve amacına uygun olarak kullanılacak frekans seçilir ve o frekanstan yayın yapılır. Kısa menzillere yayın yapılacaksa genel olarak UHF kullanılır. Daha uzun menzillere yayın yapılacaksa VHF bandı kullanılır (VHF bandında uygun kolşullar elde edildiğinde kıtalar arası yayın yapılabilir).

 

 

Merkezi Ezan Sistemi, 173.000Mhz ile 445.000Mhz frekanslarında 12.5Khz bant genişliğinde 15 farklı kanalda yayın yapar. Merkez vericiden vaaz sinyali gönderildiğinde, vaaz ses çıkışını aktif hale getirir. Genel olarak yerine ve kullanım amacına göre  CTCSS / DCS, FSK, DTMF, SQ kodlama sisteminden biri kullanılır. Merkez vericiden ezan sinyali gönderildiğinde, ezan ses çıkışını aktif hale getirir ve ezan anfisine otomatik olarak açılması için 230 V AC elektrik enerjisi verir. Bu esnada iç hoparlörlerden gelen vaaz ses sinyali otomatik olarak kesilir ve ezan sesi minare hoparlörüne yönlendirilir. Herhangi bir nedenle sabit merkez telsizinden gelen RF yayını kesilirse otomatik olarak kapanır. Haberleşme için genellikle DTMF (Dual Tone Multi Frequency) kullanılır. Kelime anlamı “çift tonlu çoklu frekans kodlama sistemidir.”

DTMF kodlama sisteminde temel olarak dört adet iki çift ton kulanılır. Bu iki ton kombinasyonu ile 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, #, *, A, B, C, D rakam ve sembolleri ifade edilir.

DTMF sayesinde bir sistemi kilometrelerce öteden açmak veya kapatmak mümkündür. Eski bir teknoloji ve dolayısıyla şifrelemesi de günümüz teknolojisine nazaran çok daha basittir. İnsan bu kadar sert şartlarda görev yapan bir sistemin ne kadar karmaşık olduğunu kafasında kolay kolay canlandıramaz sanırım, ama bu iş sanıldığı kadar zor değildir. Son yıllarda hızla gelişen DSP- dijital sinyal işleme teknikleri – sayesinde DTMF alıcıları bir entegreye indirilmiş ve 1.5 US$ gibi fiyatlarla alıcı beklemektedir. Çok fazla detay verip kafa karıştırmak istemiyorum o yüzden bu kısmı burada sonlandırıyorum.

UHF-VHf Signal Manipulation (hack) 

Tesla araçlarının, Uyduların, Askeri haberleşme sistemlerinin, Güçlü şifreleme algoritmaları kullanan Wi-Fi sistemlerinin manipüle edilebildiği bir zamanda, daha eski ve korumasız  bir haberleşme protokolü olan DTMF’nin manipüle edilmesi şaşırılacak bir durum değildir. Ayrıca bu sistem sadece camilerde kullanılmıyor. Dünyada ve Türkiye’de bir çok kullanım alanı bulunmaktadır. Trafik ışıkları, savaş ve acil durum siren sistemlerine kadar bir çok alanda kullanılmaktadır. Bu kadar çok kullanım alanı olan bir sistemi kendi menfaatleri doğrultusunda manipüle etmek isteyecek kişiler de olacaktır haliyle.

Bu tür sistemleri hacklemek veya manipüle etmek sanıldığı kadar zor bir iş değildir. İnternette çok uygun fiyatlara bulunabilecek RTL-SDR, HackRf, BladeRf tarzı cihazlar ile bu tarz RF sinyallerinin tespiti, kaydedilmesi ve bu frekanstan yayın yapılması günümüz teknolojisine göre artık çok kolay işlemlerdir.

Merkezi ezan sisteminin hangi frekanstan yayın yaptığını tespit etmenin iki yolu var.

  1. Cihaza fiziksel müdahalede bulunup hangi frekans aralığını kullandığına bakmak.
  2. İnternetten satın alabileceğiniz her hangi bir SDR destekli cihaz ve ücretsiz temin edilebilen HDSDR programı ile frekansı tespit etmek.

Manipülasyonu gerçekleştirecek kişi veya kişiler tespit edilmemek için tabii ki ikinci seçeneği kullanacaklardır.

Bu tarz saldırıların yapılması için Linux tabanlı işletim sistemleri de mevcuttur (SigintOs, GnuRadio).

Cihazı pc’nin bağlantı noktasına bağladıktan sonra, SdrSharp programını çalıştırıp o bölgede yapılan yayınlar dinlenmeye başlanır. ilgili frekansta bir hareketlilik görüldüğü takdirde bu durum, ilgili frekansta veya o frekansa yakın bir frekans aralığında yayın yapıldığını gösterebilir.

Örneğin; 445.000Mhz’e ayarlı bir radyonuz olduğunu düşünürsek, bu frekansta yayın yoksa ses çıkmaz fakat ezan vakti bu frekansı açık bıraktığınız takdirde aynı ezan sizin radyonuzda da çalmaya başlayacaktır.

Tabii ki bunu daha pratik hale getiren cihaz ve yazılımların olduğundan bahsetmiştik.

Görselde SDR-SHARP uygulaması ile yayın frekans tespiti örneği gösterilmiştir.

İhtiyaç olan tek şey SigintOS dağıtımı ve Half-duplex  veya Full-Duplex özelliğinde bir donanım olacaktır. Piyasada bulunabilen  HackRf, BladeRF ve USRP adlı cihazlar bu işlem için yeterlidir. Hem sinyal alıp hem de gönderme işlemi gerçekleştirilmeyeceği için Half-Duplex bir cihaz bunun için fazlasıyla iş görecektir. Yayının frekans tespiti yapıldıktan sonra, aynı frekansta istenilen yayın yapılır. Ezan sisteminin ilgili frekansta sinyal aldığında otomatik olarak açıldığından bahsetmiştik. Dolayısı ile ezan vakti gelmeden de tespit ettiğiniz frekansta yayın başlattığınızda sistem kendini otomatik olarak açacak ve hoparlörlerden yayınlamak istediğiniz yayın çalmaya başlayacaktır. Kullanmış olduğunuz cihazın gücüne göre  daha uzun mesafelere bu frekanstan yayın yapma imkanı doğar. Şayet elinizde 10 watt çıkış gücünde yayın yapabilen bir donanım olduğunu varsayarsak, bir ilçenin tamamına bu frekanstan yayın yapabilirsiniz.

Bu tarz siber saldırılar, siber güvenlik tarafında “sinyal istihbaratı” adı altında isimlendirilir. Vermiş olduğum örnek yazılım ve donanımlarla sadece merkezi ses sistemleri değil, gsm operatörleri, Wi-Fi sinyalleri, trafik ışıkları, uydu haberleşme sistemleri, gemi ve uçak radarları taklit edilip manipüle edilebilir.

 

Yorum Yazın..

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×