Fidye Virüslerine Karşı Alınabilecek Önlemler

  • Anasayfa
  • Blog
  • Fidye Virüslerine Karşı Alınabilecek Önlemler

CRYPTOLOCKER VİRÜSÜNE KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER VE BULAŞMASI DURUMUNDA YAPILABİLECEK İŞLEMLER

A. Virüsün dosyaları şifrelemesi durumunda, yapılabilecek çok fazla seçenek bulunmadığından önemli olan husus virüsün bulaşmasını engellemektir. Bu doğrultuda web siteleri veya e-posta üzerinden gelen aldatıcı dosya ve bağlantılara kesinlikle tıklanmamalı ve şu temel hususlar göz önünde bulundurulmalıdır;

A-1. Zararlı e-posta eklentisindeki dosya genellikle “E-Fatura.pdf.exe” veya “E-Fatura.pdf.scr” örneklerinde olduğu gibi “.exe”,“.scr” gibi çalıştırılabilir (executable) bir uzantıya sahiptir. Oysa, dokümanlar genellikle MS Office (.doc, .xls, .ppt vb.), Adobe PDF (.pdf) ve metin dosyaları (*.txt) uzantıları ile bitmektedir. İndirilen eklentideki dosyanın uzantısına dikkat edildiğinde kolaylıkla durum fark edilebilir. (Ancak, Windows’ta dosya uzantıları normalde gizli durumdadır ve görünür hale getirilmesi gerekmektedir).

A-2. Hiçbir kurum, e-faturayı “.zip” dosyası içinde ve “.exe” uzantılı dosya olarak göndermez. O nedenle bu tarz e-postalara şüphe ile yaklaşılmalı ve genel bir prensip olarak, e-posta ile gelen hiçbir “.exe” vb. uzantılı çalıştırılabilir dosyaya tıklanmamalıdır.

B. Virüsün, ödeme için yönlendirdiği adreslerle irtibata geçilmemeli ve para gönderilmemelidir. Parayı almalarına rağmen şifreyi göndermeyen birçok durum olduğu bilinmektedir.

C. Virüs tarafından şifrelenen dosyaları editör yazılımları ile açıp içeriğini değiştirmek vb. işlemler, dosyaların kalıcı olarak bozulmasına sebep olmakta olup, daha sonra bir şekilde şifresi elde edilse bile dosyayı orijinal haline getirmek yani açabilmek mümkün olamayacağından, kesinlikle yapılmamalıdır.

D. Virüsün tüm dosyaları şifrelemesi zaman alacağından, bilgisayarda “.sifreli” veya “.encrypted” uzantılı dosyalar görülmesi gibi işaretlerden virüsün çalıştığı ve şifrelemeye başladığı farkedilirse, en akılcı yöntem acilen bilgisayarın kapatılması ve takılı USB vb. tüm belleklerin çıkarılmasıdır. Kapatma işlemini standart usulle yani Windows’ta “Bilgisayarı Kapat”a basarak yapmak yerine, direkt olarak bilgisayarın güç düğmesine birkaç saniye basılı tutarak yapmak tercih edilmelidir. Unutulmamalıdır ki, her geçen saniyede onlarca dosya şifrelenmektedir. Bilgisayar kapatıldıktan sonra, henüz şifrelenmemiş dosyalar başka bir ortama (USB bellek vb.) alınana kadar, bilgisayar tekrar normal şekilde açılmamalıdır. Dosyaların güvenli ortama taşınması için bilgisayar konusunda detaylı bilgi sahibi kişilerden teknik yardım alınmalıdır (Bu işlem için genellikle bilgisayarı, harici bir medyada (CD, USB bellek) yer alan işletim sistemi ile başlatmak ve sonrasında hard disk’te yer alan dosyaları harici bir belleğe kopyalamak yöntemi izlenir).

E. Virüsten kurtulma işlemi iki adımdan oluşmaktadır: Virüsün bulaştığı sistemin temizlenmesi ve virüsün şifrelediği dosyaların şifresiz hale geri getirilmesi

Yorum Yazın..

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×