SSD Veri Kurtarma

  • Home
  • SSD Veri Kurtarma

 

SSD disklerden normal yollarla veri kurtarmak mümkün olamamaktadır. Zor olmakla birlikte bazen kontroller üzerinden laboratuar ortamında veri kurtarma operasyonu gerçekleştirilebiliyor. SSD‘ler, SATA veri bağlantılarından faydalanırlar. SATA, 1, 2 ve 3 olmak üzere üç farklı sürüme sahiptir. Bu sürümler sırasıyla 1.5Gbps, 3Gbps veya 6Gbps veri aktarım hızlarına sahiptir. Ssd diskler, mekanik diskler yerine kullanılabilmeleri, windows, linux, MacOs gibi işletim sistemlerinin daha performanslı çalışmasına olanak sağlamaları, dosyaların hızlı transferini sağlamaları ve her türlü veriyi hızlı ve kolay bir şekilde ulaşılabilir sağlamaları sebebi ile oldukça sık talep görmektedir. Mekanik disklere göre hareketli parçalara sahip olmamaları sebebiyle, daha hafif ve düşme vb durumlarda yaşanacak veri kayıpları daha azdır. Ssd disklerde bulunan yongalar, saklanan verilerin uzun süre depolanabilmesini ve korunmasını sağlayarak verileri güvenli bir şekilde depolama imkanı sunar.
Bununla birlikte, birçok SSD disk kullanıcısı, SSD disklerin hareketli parça eksikliğinden dolayı mekanik disklerden daha güvenli olduğunu düşünmektedir. Teorik olarak SSD diskler, hareketli parçaların (plaka, motor, okuyucu kafa vb) olmayışından dolayı bir şeylerin ters gitmesi ihtimali olmaması daha güvenli olduğu kanısı oluşturmaktadır. Maalesef bu yanlış bir bilgidir.

SSD diskler her ne kadar hızlarından, az yer kaplamalarından, düşme/çarpma gibi hasarlardan dolayı veri kayıplarından daha az etkilenseler de SSD disklerde oluşan veri kayıpları daha kritik olabiliyor. SSD diskler üzerinde bulunan flaş belleklerin zaman içinde yıpranması, kapasitörlerin belli bir ömrünün olması, elektriksel arızalar ve yonga denetleyicilerinden kaynaklanan sorunlardan dolayı bir çok veri kaybı yaşanmaktadır. SSD disklerde veri kaybını önlemek için gerekli önleyici tedbirler almak mekanik disklere göre daha olanaksızdır.
Mekanik disklerde hareketli parçaların motor sesinde oluşan değişiklikler, kafa vurma vb gibi olağan dışı bir hareket tespit edildiğinde tedbirinizi alabilirsiniz fakat bu durum SSD diskler için geçerli değildir. Maalesef SSD disklerde oluşan veya oluşacak fiziksel hasarları önceden tespit etmek mümkün değildir. SSD disklerde öngörülemeyen ve kaçınılmaz ciddi veri kayıpları olması her zaman muhtemeldir. Potansiyel veri kayıpları öncesinde önleyici önlemler almak ve SSD veri kurtarma hakkında bilgi edinmek en iyisidir.
SSD disklerde okuma ve yazmanın bu kadar yüksek olmasının en büyük nedeni veri silindiginde trimleme yapmasıdır. Silme komutu gönderildiğinde verinin bulunduğu noktaya (sector) 0 kodu yazarak veri imha ediliyor. Bu nedenle SSD disklerden normal yollarla veri kurtarmak mümkün olamamaktadır. Zor olmakla birlikte bazen kontroller üzerinden laboratuar ortamında veri kurtarma operasyonu gerçekleştirilebiliyor.
Bundan dolayı internet ortamında paylaşıma sunulan ücretsiz ve crackli diye tabir ettiğimiz yazılımlarla ssd disklerden veri kurtarılamaz. SSD diskler, sektörleri trim’lediği için kurtarmak istediğiniz dosyayı görseniz bile kurtarma işlemini gerçekleştiremezsiniz. Her hangi bir hex editör ile dosya içeriği kontrol edildiğinde dosya içeriğinin “0” byte olduğunu görülür. Ssd disklerden veri kurtarmak için özel donanım ve yazılımlar kullanılmaktadır. AceLab (PC3000), Dolphin, MRT gibi firmaların üretmiş olduğu donanım ve yazılımlar ile kısmi olarak laboratuar ortamında kurtarılabilir.

 

×