Europol, Ransomware Grupları Tarafından da Kullanılan VPNLab Elegeçirdi

  • Anasayfa
  • Blog
  • Europol, Ransomware Grupları Tarafından da Kullanılan VPNLab Elegeçirdi

Europol, Ransomware Grupları Tarafından da Kullanılan VPNLab Elegeçirdi

Siber dünyada büyük bir operasyon daha başarıyla sonuçlandı. Uluslararası bir kolluk kuvveti olan EUROPOL, “Underground” diye tabir edilen yeraltı çetelerine yönelik hizmet veren ve Ransomware grupları da dahil olmak üzere çeşitli siber suç gruplarına hitap eden VPN sağlayıcısı VPNLab.net’in sunucularını ele geçirdi.

Bu operasyonda Europol, Almanya, Hollanda, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Macaristan, Letonya, Ukrayna, ABD ve İngiltere’de VPNLab ekibi tarafından işletilen 15 sunucuya el koydu.

Herhangi bir tutuklama duyurulmamakla birlikte, şirketin hizmetleri çalışamaz hale getirildi ve ana web sitesinde şimdi bir Europol el koyma afişi görülüyor.

Europol’ün Avrupa Siber Suç Merkezi Başkanı Edvardas Šileris bugün yaptığı açıklamada, “Bu soruşturma kapsamında gerçekleştirilen eylemler, suçluların izlerini çevrimiçi olarak gizleme yollarının tükendiği açıkça ortaya koyuyor.” dedi.

Bu saldırıdan önce VPNLab, 2008’den beri yeraltı korsanlarına yönelik hizmet sunuyordu. Yıllık hizmet bedeli olarak 60$’a hizmet veriyordu ve OpenVPN teknolojisi üzerinde inşa edilmişti. Yüksek bağlantı güvenliği için 2048 bit şifreleme kullanan VPNLab, müşterileri için bağlantıları şifrelemek ve anonimleştirmek için bir hizmet ağı oluşturmuştu. VPNLab’ın çökertilmesi, Europol ve Hollanda polisinin geçen yıl Haziran ayında DoubleVPN‘in ele geçirilmesi ardından kolluk kuvvetlerinin suç grupları için bir VPN sağlayıcısına karşı ikinci kez harekete geçtiğini ve bunda da başarılı olduğunu gösteriyor.

Soruşturmaya öncülük eden Hannover Polis Departmanı Şefi Volker Kluwe, “Bu eylemin önemli bir yönü de, hizmet sağlayıcıların yasadışı eylemi desteklemesi ve kolluk kuvvetlerinden gelen yasal talepler hakkında herhangi bir bilgi vermemesi durumunda, bu hizmetlerin kurşun geçirmez olmadığını göstermektir.” dedi.

Europol, VPNLab’ı yayından kaldırmanın bir getirisi olarak, sunucularda bulunan verilerle 100’den fazla işletmeyi yaklaşan siber saldırılar hakkında bilgilendirdiklerini söyledi.

Europol bugün yaptığı açıklamada,”Kolluk kuvvetleri, maruziyetlerini azaltmak için doğrudan bu potansiyel kurbanlarla birlikte çalışmaktadır.” dedi.

Yorum Yazın..

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×